Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΠΑ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΠΑ

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πρωτόγνωρη κρίση, η οικονομία έχει παραλύσει, ο παραγωγικός τομέας είναι βαριά τραυματισμένος, κι οι πιέσεις των δανειστών είναι αφόρητες.
Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΠΑ
Αν αφήσουμε, να εξελιχθεί ομαλά και πολιτισμένα η διαγωνιστική διαδικασία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, τότε, Ναι, ας κερδίσει η Γκαζπρόμ. Πηγή: Alamy / Legion Media
Μας πιέζουν να ξεπουλήσουμε,για να αποπληρώσουμε το χρέος. Εμείς προσπαθούμε ν' αξιοποιήσουμε όσο καλύτερακαι γρηγορότερα μπορούμε, την Δημόσια περιουσία, που μας έχει απομείνει. Στην πρώτη φάση είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Φυσικό αέριο και ενέργεια, είναι ο κεντρικός πυλώνας για την πολυπόθητη ανάπτυξη .

Και πριν ακόμη ανακοινωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης φάσης του διαγωνισμού, που είχε ορισθεί για την 21 Νοεμβρη 2012, άρχισαν τα ...όργανα! Κατά…παραγγελιά όργανα!«Προσοχή στην Γκαζπρόμ»! « Θα μας τιμωρήσουν αν δώσουμε τη ΔΕΠΑ στην Γκαζπρόμ»!« Η Ρωσία μας εκβιάζει »! « Προσοχή στη γεωστρατηγική μας θέση»! «Κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» !

Αβάσιμες θέσεις , φθηνά επιχειρήματα, γνωστά συνθήματα, ως να έρχονται από το ψυχροπολεμικό παρελθόν .

Αν πρόκειται να αποφασίσουμε για το μέλλον της ΔΕΠΑ και της Ενέργειας με τέτοια κριτήρια, παίζοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια με ψεύτικες προφάσεις, τότε σίγουρα θα έχουμε υπογράψει τον αργό – ενεργειακό θάνατο της χώρας μας .

Αν όμως αφήσουμε, να εξελιχθεί ομαλά και πολιτισμένα η διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εμπόδια, έχοντας θέσει ως μοναδικό στόχο την επιλογή του καλύτερου και σταθερότερου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΠΑ και του εξαρτώμενου από αυτήν ενεργειακού τομέα, τότε, Ναι, ας κερδίσει και η Γκαζπρόμ, η πρώτη άλλωστε εταιρεία στον κόσμο, με τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, με την επενδυτική της ευχέρεια των διαθέσιμων πόρων, με τα ενεργειακά της ενδιαφέροντα στην Ν.Α. Ευρώπη .

Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει και η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην πράξη και όχι στα λόγια,στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή μας. Τότε, ίσως μας σεβαστουν περισσότερο κι οι άλλοι εταίροι μας. Θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία μας.

Και τα κέρδη μας στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσια κι από αυτό το κέρδος της πώλησης της ΔΕΠΑ,διότι θα έχουμε παράλληλα ανοίξει την τεράστια ρωσική αγορά για τα προιόντα μας, για τον τουρισμό μαςν και τόσα άλλα οφέλη .

Αυτή είναι η αλήθεια, ας την ακολουθήσουμε.

Imroz Rumlari (Μιλώντας για την Ίμβρο...)

Imroz Rumlari (Μιλώντας για την Ίμβρο...)

15 Νοεμβρίου 2012, 10:18
Εμφανίσεις: 337
Ένα αφιέρωμα στην Ίμβρο, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου Imroz Rumlari, στο οποίο οι άνθρωποι της μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο και στα γεγονότα που άλλαξαν την ανθρωπογεωγραφία του νησιού. Ενός τόπου όπου από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα μέσα του '60 ζούσαν Έλληνες. Οι άνθρωποι της Ίμβρου μιλούν και "ταξιδεύουν" τον πόνο και τα μαρτύρια, αλλά και την ελπίδα και το όραμα της Ίμβρου και του Ιμβριώτικου ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου...

Όλα στο φως! Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές!

Όλα στο φως! Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές!

του Νίκου Παπαχρήστου - φωτογραφία του Χρήστου Μπόνη
28 Νοεμβρίου 2012, 12:04
1948 αναγνώσεις

Hπρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του μόνο ως αξιέπαινη μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μια περίοδο που πληροφορίες κάποιων ΜΜΕ εμφανίζουν Ιεράρχες να διαθέτουν υψηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα 387 ευρώ που έχει στον λογαριασμό του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, η διάθεση της ακίνητης περιουσίας του υπέρ της Εκκλησίας και η εικόνα της απόλυτης ακτημοσύνης που παρουσιάζει - με την ανακοίνωσή του - αποτελούν μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι προβαίνουν σε άδικες γενικεύσεις κατά της Ιεραρχίας,κλονίζοντας έτσι τον πιστό λαό της Εκκλησίας. Ωστόσο αυτή η ενέργεια αφορά τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πειραιώς και προφανώς όχι ολόκληρο το Σώμα της Ιεραρχίας.Αποτελεί όμως λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ιεράρχες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι εν αντιθέσει με τους πολιτικούς – που ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί πίσω από έναν διωκόμενο πρώην υπουργό- οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρεσβεύουν τη διαφάνεια και την κάνουν πράξη.
Όλα στο φως. Να μη μείνουν σκιές. Για να μην βρουν αφορμή όλοι όσοι πολεμούν με κάθε ευκαιρία το θεσμό της Εκκλησίας, να επιχειρήσουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του πιστού λαού.Όλα στο φως και η πράξη του Μητροπολίτη Πειραιώς να γίνει παράδειγμα για όλους.
Δημοσιοποιείστε, σεβαστοί Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, τους προσωπικούς λογαριασμούς σας, τις καταθέσεις και την περιουσία σας. Κάντε ό,τι έκανε και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.Εξουσιοδοτήστε κάθε Αρχή να ελέγξει την περιουσιακή κατάστασή σας. Αυτό άλλωστε θα συνέβαινε εάν είχε ισχύσει η απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 2005, για την εφαρμογή του "Πόθεν Έσχες" και στα εκκλησιαστικά πρόσωπα.
Είμαι βέβαιος ότι η Ιεραρχία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Δεν πρέπει να αφήσει άλλο τις σκιές να σκεπάζουν το σύνολο των Ιεραρχών, να δημιουργούν αμφιβολίες στο λαό. Ιδιαίτερα εκείνοι οι Μητροπολίτες που τα δημοσιεύματα του Τύπου τους εμφανίζουν ελεγχόμενους θα πρέπει να απαντήσουν δημοσιοποιώντας οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα τους. Ασφαλώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος με την επίσημη διάψευσή του και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις των ΜΜΕ έδειξε ότι η σιωπή δεν ταιριάζει στους ανθρώπους της Εκκλησίας.Η διαφάνεια ταιριάζει. Όλα στο φως, όπως έπραξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Αυτό να πράξει και ο Μητροπολίτης Περιστερίου.
Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καθώς και ο δραστήριος Μητροπολίτης Μεσογαίας – που κάποια παραπολιτικά δημοσιεύματα τους εμφανίζουν ως τους επόμενους στόχους του “πολέμου λάσπης” και των όποιων "αποκαλύψεων" ακολουθήσουν – είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Όλα στο φως, λοιπόν! Να δώσουν οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία τους. Να κάνουν το ίδιο και οι συνεργάτες τους. Και να αποστομώσουν όλους εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές! Οφείλει να βάλει έναν φραγμό- τώρα που είναι ακόμα η αρχή - στις διαδόσεις και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αποτρέποντας τη δημιουργία ατμόσφαιρας σκανδαλολογίας. Και προφανώς αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει - όπως ίσως κάποιοι εκτιμούν - με την σιωπή, ούτε με την αδιαφορία, ούτε με τον αποπροσανατολισμό, ούτε με κινήσεις επικοινωνιακού τακτικισμού αλλά ούτε και με τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύουν "σαπρόφυτα και παράσιτα" που αναπτύσσονται στο περιθώριο του εκκλησιαστικού χώρου.
Η Εκκλησία είναι το φως! Και οφείλουν όλοι οι Ιεράρχες να δείξουν τώρα ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Να μιμηθούν τον Πειραιώς Σεραφείμ. Και να βάλουν ένα τέλος στην παραφιλολογία που αδικεί την Ιεραρχία, τους κληρικούς, συνολικά την Εκκλησία και τη διαχρονική προσφορά της στην σκληρά δοκιμαζόμενη,σήμερα, πατρίδα μας. Όλα στο φως. Τώρα!
________
Σημείωση: Υπενθυμίζεται ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα, οι Κρατικοί Λειτουργοί, οι σχετιζόμενοι με δημόσιο χρήμα αλλά και διάφοροι άλλοι λειτουργοί και επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση «Ποθεν Έσχες» όπου κάθε χρόνο καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και η όποια μεταβολή, οι καταθέσεις και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλα παρεμφερή στοιχεία. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε, το 2005, να ζητήσει την εφαρμογή της διαδικασίας για το σύνολο των Ιεραρχών αλλά και των κληρικών και λαϊκών που ασκούν διοίκηση ή διαχειρίζονται χρήματα σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Ωστόσο μέχρι σήμερα το «Πόθεν Έσχες» δεν έχει εφαρμοστεί είτε γιατί ακόμα δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα προς την Πολιτεία, είτε γιατί η Πολιτεία αδιαφόρησε να συμπεριλάβει στη διαδικασία και τα πρόσωπα της Εκκλησίας.

«Παρότρυνση για συλλογική δράση στο τώρα, και διάγνωση τής μόλυνσης, από τον ιό του φόβου»

«Παρότρυνση για συλλογική δράση στο τώρα, και διάγνωση τής μόλυνσης, από τον ιό του φόβου»

του π.Δημητρίου Θεοφίλου
28 Νοεμβρίου 2012, 18:41
403 αναγνώσεις

Τα πράγματα ίσως να είναι ασύγκριτα πιο ανησυχητικά από όσο δείχνουν, αν λάβει κάποιος υπ’ όψιν του, την καταιγιστική και ραγδαία εξέλιξή τους, κάποιοι βιάζονται…. σαν να μην προλαβαίνουν… για αυτό χρειάζεται υποψιασμός και επαγρύπνηση. Είναι γνωστό το ότι στο πρόσωπο του αδιάκριτα πλησίον (συνανθρώπου), ο Χριστός αναγνωρίζει μια μοναδική και ανεπανάληπτη υπαρξιακή οντότητα, ένα παιδί του, που ανεξάρτητα από το που, το πως και το γιατί έφτασε στο σημείο να είναι αναξιοπαθών, μας προτρέπει, αν επιθυμούμε να έχουμε συνάφεια τόσο με Εκείνον όσο και με το ευαγγέλιό Του (κατά προέκταση και με την εκκλησία Του), να σταθούμε αλληλέγγυοι στους «αναγκεμένους» αδελφούς μας, προσφέροντάς τους το αυτονόητο, δηλαδή συμπαράσταση και μοίρασμα της «μπουκιάς» μας.
Δεν νοείται στην εποχή μας, κάποιοι να σηκώνουν, «τείχη του αίσχους» και συρματοπλέγματα, που θυμίζουν άλλες εποχές, ανάμεσα στους ανθρώπους, και τις καθημερινές αυτονόητες ανάγκες τους, για στέγη, φαγητό, περίθαλψη, αξιοπρέπεια. Είναι ντροπή για το πολιτισμό μας, να δεχόμαστε να μας κάνουν ρατσιστική εθνικιστική ταυτοπροσωπία, για ένα πιάτο φαγητό, για δυο κλινοσκεπάσματα, για αίμα η για φάρμακα. Ουσιαστικά ξεπουλώντας την αξιοπρέπειά μας, και συμμετέχοντας στον απροκάλυπτο και κυνικό εξευτελισμό τού ανθρωπίνου προσώπου, για το οποίο σταυρώθηκε και αναστήθηκε ένας Θεός πατέρας κι αδελφός, όλων αδιάκριτα των ανθρώπων, πέρα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, πολιτισμική ταυτότητα και παράδοση.
Τα παιδιά μας που είναι ότι πιο όμορφο έχουμε, που αποτελούν την ελπίδα της άνοιξης για ένα καλύτερο κόσμο, και είναι αυτά μας θυμίζουν με τη παρουσία τους τόσο τις ενοχές μας για τον κόσμο που τους ετοιμάσαμε, όσο και την λύτρωσή μας, μέσα από την ελπίδα μετατροπής του ερέβους σε φως, και της αλλαγής της κόλασης σε παράδεισο, κινδυνεύουν. Καθημερινά αυξάνεται η συμπτωματολογία ενδοσχολικών και όχι μόνο συγκρούσεων παιδιών, με απρόβλεπτες μεσοπρόθεσμα, συνέπειες.
Αν συνεχίσουμε να ανεχόμαστε και να ομφαλοσκοπούμε, την μόλυνσή τους, με τον ιό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ίσως δεν είναι δύσκολο να διαγνώσει κάποιος τι μας περιμένει πάρα κάτω στο δρόμου της ζωής. Στην ιστορία οι συλλογικές κοινωνικές παρεμβάσεις, αποτροπής δεινών, κρίνονται από την επιλογή της στιγμής (timing), όταν η κατάσταση ξεφύγει, τότε η «λοιμική νόσος» αποκτά τη δυνατότητα, να γίνει ανεξέλεγκτη. Ανοίχτε τα χείλη σας, όσοι μπορείτε και τα καταφέρνετε στο λόγο, γράψτε όσοι καταπιάνεστε με τη γραφίδα.
Ας τολμήσουμε να μετακινηθούμε από τη πολυθρόνα αφήνοντας το τηλεκοντρόλ που αποτελεί πλέον, δυστυχώς τη «προέκταση» του χεριού μας, ας ξεφύγουμε από την αποχαύνωση και τον εφησυχασμό που μας έχει εγκλωβίσει το «σύστημα», με τελευταίο κατάντημα, να βλέπουμε ακινητοποιημένοι τις τούρκικες προπαγανδιστικές σαπουνόπερες.
Ας αναλογιστούμε την ευθύνη μας για το αύριο και ας βάλουμε επιτέλους όρια στην αναίδεια, στην αλαζονεία και την ψυχοπαθολογία, όλων εκείνων που επιθυμούν ένα νέο κόσμο νουάρ (ασπρόμαυρο), δίχως χρώματα, μια κοινωνία βουβή χωρίς ήχους, ανθρώπους δίχως προσωπικότητα, γνώμη και δικαίωμα στη διαφορά. Μια νεολαία ψυχεδελικά ντοπαρισμένη, με αρχές και κανονισμούς που οδήγησαν σε άουσβιτς, γκουλάγκ και γκουαντάναμο, με παραθεωρημένη, την αναντικατάστατη αξία του ανθρώπινου προσώπου, ως εικόνα του Θεού και την εν δυνάμει δυνατότητας και προοπτικής της καθ’ ομοίωσής Του, και της κατά χάρη θέωσής του.
Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ μας θυμίζει, σε πείσμα των καιρών:
«Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα.
γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός.
Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου».

ΥΓ. Όλοι όσοι αυτό-προσδιοριζόμαστε ως χριστιανοί και συγκεκριμένα ως ορθόδοξοι, δεν θα ήταν χάσιμο χρόνου, να δούμε ή να ξαναδούμε την ταινία του Γαβρά,«Αμήν», στα πλαίσια ενός ταχυ-φροντιστηρίου δημοκρατίας, ανθρωπιάς και θυσίας για τον διαφορετικό πλησίον μας.
____________________

Σημείωση Amen.gr:
Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα και τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr

Όλα στο φως! Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές!

Όλα στο φως! Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές!

του Νίκου Παπαχρήστου - φωτογραφία του Χρήστου Μπόνη
28 Νοεμβρίου 2012, 12:04
1938 αναγνώσεις

Hπρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να δώσει στη δημοσιότητα τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του μόνο ως αξιέπαινη μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε μια περίοδο που πληροφορίες κάποιων ΜΜΕ εμφανίζουν Ιεράρχες να διαθέτουν υψηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα 387 ευρώ που έχει στον λογαριασμό του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, η διάθεση της ακίνητης περιουσίας του υπέρ της Εκκλησίας και η εικόνα της απόλυτης ακτημοσύνης που παρουσιάζει - με την ανακοίνωσή του - αποτελούν μια ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι προβαίνουν σε άδικες γενικεύσεις κατά της Ιεραρχίας,κλονίζοντας έτσι τον πιστό λαό της Εκκλησίας. Ωστόσο αυτή η ενέργεια αφορά τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πειραιώς και προφανώς όχι ολόκληρο το Σώμα της Ιεραρχίας.Αποτελεί όμως λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Ιεράρχες οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι εν αντιθέσει με τους πολιτικούς – που ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο και όλοι μαζί πίσω από έναν διωκόμενο πρώην υπουργό- οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρεσβεύουν τη διαφάνεια και την κάνουν πράξη.
Όλα στο φως. Να μη μείνουν σκιές. Για να μην βρουν αφορμή όλοι όσοι πολεμούν με κάθε ευκαιρία το θεσμό της Εκκλησίας, να επιχειρήσουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του πιστού λαού.Όλα στο φως και η πράξη του Μητροπολίτη Πειραιώς να γίνει παράδειγμα για όλους.
Δημοσιοποιείστε, σεβαστοί Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, τους προσωπικούς λογαριασμούς σας, τις καταθέσεις και την περιουσία σας. Κάντε ό,τι έκανε και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.Εξουσιοδοτήστε κάθε Αρχή να ελέγξει την περιουσιακή κατάστασή σας. Αυτό άλλωστε θα συνέβαινε εάν είχε ισχύσει η απόφαση που έλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το 2005, για την εφαρμογή του "Πόθεν Έσχες" και στα εκκλησιαστικά πρόσωπα.
Είμαι βέβαιος ότι η Ιεραρχία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Δεν πρέπει να αφήσει άλλο τις σκιές να σκεπάζουν το σύνολο των Ιεραρχών, να δημιουργούν αμφιβολίες στο λαό. Ιδιαίτερα εκείνοι οι Μητροπολίτες που τα δημοσιεύματα του Τύπου τους εμφανίζουν ελεγχόμενους θα πρέπει να απαντήσουν δημοσιοποιώντας οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά δεδομένα τους. Ασφαλώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος με την επίσημη διάψευσή του και τις απαντήσεις που έδωσε σε ερωτήσεις των ΜΜΕ έδειξε ότι η σιωπή δεν ταιριάζει στους ανθρώπους της Εκκλησίας.Η διαφάνεια ταιριάζει. Όλα στο φως, όπως έπραξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. Αυτό να πράξει και ο Μητροπολίτης Περιστερίου.
Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καθώς και ο δραστήριος Μητροπολίτης Μεσογαίας – που κάποια παραπολιτικά δημοσιεύματα τους εμφανίζουν ως τους επόμενους στόχους του “πολέμου λάσπης” και των όποιων "αποκαλύψεων" ακολουθήσουν – είμαι βέβαιος ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Όλα στο φως, λοιπόν! Να δώσουν οι ίδιοι τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία τους. Να κάνουν το ίδιο και οι συνεργάτες τους. Και να αποστομώσουν όλους εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της Εκκλησίας.
Η Εκκλησία δεν μπορεί να ζει με σκιές! Οφείλει να βάλει έναν φραγμό- τώρα που είναι ακόμα η αρχή - στις διαδόσεις και τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αποτρέποντας τη δημιουργία ατμόσφαιρας σκανδαλολογίας. Και προφανώς αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει - όπως ίσως κάποιοι εκτιμούν - με την σιωπή, ούτε με την αδιαφορία, ούτε με τον αποπροσανατολισμό, ούτε με κινήσεις επικοινωνιακού τακτικισμού αλλά ούτε και με τις έμμεσες απειλές που εκτοξεύουν "σαπρόφυτα και παράσιτα" που αναπτύσσονται στο περιθώριο του εκκλησιαστικού χώρου.
Η Εκκλησία είναι το φως! Και οφείλουν όλοι οι Ιεράρχες να δείξουν τώρα ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Να μιμηθούν τον Πειραιώς Σεραφείμ. Και να βάλουν ένα τέλος στην παραφιλολογία που αδικεί την Ιεραρχία, τους κληρικούς, συνολικά την Εκκλησία και τη διαχρονική προσφορά της στην σκληρά δοκιμαζόμενη,σήμερα, πατρίδα μας. Όλα στο φως. Τώρα!
________
Σημείωση: Υπενθυμίζεται ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα, οι Κρατικοί Λειτουργοί, οι σχετιζόμενοι με δημόσιο χρήμα αλλά και διάφοροι άλλοι λειτουργοί και επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση «Ποθεν Έσχες» όπου κάθε χρόνο καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία και η όποια μεταβολή, οι καταθέσεις και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και άλλα παρεμφερή στοιχεία. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε, το 2005, να ζητήσει την εφαρμογή της διαδικασίας για το σύνολο των Ιεραρχών αλλά και των κληρικών και λαϊκών που ασκούν διοίκηση ή διαχειρίζονται χρήματα σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ. Ωστόσο μέχρι σήμερα το «Πόθεν Έσχες» δεν έχει εφαρμοστεί είτε γιατί ακόμα δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα προς την Πολιτεία, είτε γιατί η Πολιτεία αδιαφόρησε να συμπεριλάβει στη διαδικασία και τα πρόσωπα της Εκκλησίας.

Το πένθος της ελληνικής κοινωνίας… και ο ρόλος της Εκκλησίας!


Το πένθος της ελληνικής κοινωνίας… και ο ρόλος της Εκκλησίας!

γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς
28 Νοεμβρίου 2012, 19:59
554 αναγνώσεις
Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του ανθρώπου υπάρχει μία περίοδος πένθους. Περίοδος δύσκολη. Περίοδος αποφάσεων,που τις περισσότερες φορές είναι γρήγορες, επιπόλαιες και εσφαλμένες και μας οδηγούν σε νέους λαβύρινθους και αδιέξοδα. Ομοίως και στις κοινωνίες κάθε δύσκολη στιγμή της ιστορίας αποτελεί κι αυτή μια περίοδο πένθους. Το πένθος αυτό το βιώνουν σχεδόν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα και τρέχουν γρήγορα σε νέες επιλογές. Και οι επιλογές αυτές φαίνονται κυρίως την στιγμή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, την ημέρα των εκλογών. Εκεί εναποθέτουν τις προσδοκίες τους και τις ελπίδες τους για μια καλύτερη -μετά θάνατο- ζωή… Επιλογές όμως πρόχειρες και μικρής διάρκειας. Άραγε πώς φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μιλούμε για το πένθος της ελληνικής κοινωνίας; Σύμφωνα με την πρωτοπόρο ψυχολόγο του πένθους Δρ Elisabeth Kubler-Ross, τα άτομα περνούν, κατά τη διάρκεια του πένθους, από πέντε διαφορετικά στάδια.
Πρώτο Στάδιο: Η άρνηση (Denial)
Η πρώτη αντίδραση μετά το άκουσμα των τραγικών ειδήσεων του χαμού του δικού μας ανθρώπου είναι η άρνηση. Ο όρος άρνηση περιγράφει την κατάσταση εκείνη κατά την οποία αναπτύσσεται ένα είδος αντίστασης απέναντι στο γεγονός του θανάτου, απορρίπτοντάς τον ως μη αληθές. Με απλά λόγια, κάποιος που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο απλά δεν θα μπορεί να πιστέψει ότι το κοντινό του πρόσωπο έχει πεθάνει.
Στην κοινωνία οι πολίτες αδυνατούν να δεχτούν το τέλος ή την κρισιμότητα των ιστορικών καταστάσεων και επιλέγουν σχεδόν τις ίδιες πολιτικές οικογένειες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων μεταβαίνοντας στην προηγούμενη. Είναι πάντως γεγονός ότι, όπως τα άτομα συνεχίζουν να πιστεύουν, τις περισσότερες φορές, ότι ο δικός τους άνθρωπος είναι ακόμη ζωντανός, έτσι και οι κοινωνίες συνεχίζουν να ζουν με την εντύπωση ότι τίποτε δεν χάθηκε και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή (μεταρρύθμιση)!
Δεύτερο Στάδιο: Ο θυμός (Aggresion)
Ο πόνος του θανάτου μετατρέπεται σύντομα σε θυμό και επιθετικότητα. Σε αυτή τη φάση ο πενθών προσπαθεί να βρει κάποια υπαιτιότητα πίσω από τον θάνατο. Ψάχνει δεσμούς αίτιου-αιτιατού πίσω από τα φαινόμενα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος. Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένο και οι συναισθηματικές εκρήξεις είναι κάτι περισσότερο από αναμενόμενες. Ο θυμός οδηγεί σε λανθασμένες καταστάσεις και επιλογές.
Τι συμβαίνει στις κοινωνίες; Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επιχειρεί να δει τι ήταν αυτό που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να ψηφίσουν μια ακραία εθνικιστική οργάνωση. Θυμός και κοινωνική φόρτιση; Σύμφωνα με την έρευνα μία από τις βασικές παραμέτρους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο της Χρυσής Αυγής είναι η τοποθέτηση των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες, η οποία χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές ως αρνητική. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παρουσία τους βλάπτει την οικονομία και υποσκάπτει την πολιτισμική ζωή και ταυτότητα της χώρας.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα και τους εκπροσώπους τους και δείχνουν συμπάθεια για τους λαϊκιστικούς σχηματισμούς.
Η άνοδος του ισλαμισμού εκλαμβάνεται ως απειλή και οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε ακραίες επιλογές. Οι ευρωπαίοι πολίτες,όπως και οι Έλληνες, έχουν χάσει την πίστη τους στα πολιτικά πρόσωπα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ τα ‘αφυδατωμένα’ πολιτικά κόμματα έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα. Είναι ανούσια και απόμακρα, ανίκανα να απαντήσουν στις δυσκολίες των πολιτών που συναντούν καθημερινά στη ζωή.
Τρίτο Στάδιο: Η διαπραγμάτευση(Bergaining)
Το τρίτο στάδιο της θεωρίας της ElisabethKubler-Rossείναι ένα μεταβατικό στάδιο μεταξύ του πρώτου σοκ και της αποδοχής του θανάτου.Σε αυτή τη φάση το άτομο αρχίζει να συνειδητοποιεί τον θάνατο, ο οποίος γίνεται αντικείμενο γνωστικής επεξεργασίας. Τα ερωτήματα συνεχή και αναπάντητα…
Ομοίως και στην ελληνική κοινωνία.Ποιος φταίει; Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ; Η απογοήτευση συσσωρεύεται, πολλοί διερωτώνται εάν και κατά πόσο θα βγούμε από την κρίση αυτή, το μέλλον αβέβαιο. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνει συνολικά το 20% του ΑΕΠ και η ανεργία, ειδικά των νέων, υπερβαίνει το 25%. Πώς θα πορευθούμε; Πότε θα ξεπεράσουμε την ύφεση;
Κάποιος που διαπραγματεύεται την μη αντιστρεψιμότητα του θανάτου για πρώτη φορά αρχίζει να συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση και πως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει για το ποιος ευθύνεται. Αυτή την καίρια ιστορική – κοινωνική- στιγμή, όπου κανείς αμφισβητεί την ταυτότητά του, οι νέες πολιτικές ακροδεξιές δυνάμεις έρχονται να επενδύσουν και να τροφοδοτήσουν το πρώτο σοκ μέσα από μορφές βίας ή επιβολής. Οι πολίτες έχουν το αίσθημα της ανομίας, διαισθάνονται τη διάλυση της κοινωνίας, αισθάνονται την εγκατάλειψη από όλους τους κοινωνικούς θεσμούς. Ο Φρέντ Άλφορντ σημειώνει ότι η ιδεολογία δίνει στο άγχος όνομα και νόημα. Έτσι το καθιστά διαχειρίσιμο και αδύνατο να αποδιοργανωθεί. Κι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για όλες εκείνες τις ακραίες δυνάμεις για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες με στόχο την επερχόμενη κάθαρση.
Τέταρτο στάδιο: Η κατάθλιψη(Depression)
Έχοντας ξεσπάσει συναισθηματικά και αφού έχει συνειδητοποιήσει την σκληρή πραγματικότητα η οποία δεν αλλάζει, ο πενθών νιώθει αδύναμος να επέμβει στα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας.Όπως και σε κάθε στιγμή, κατά την οποία χάνουμε τον έλεγχο, έτσι και τώρα το αίσθημα του αβοήθητου ανθρώπου αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του και ο άνθρωπος οδηγείται στην κατάθλιψη. Οι μορφές που μπορεί να πάρει η κατάθλιψη είναι πολλές, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι το κλείσιμο στον εσωτερικό κόσμο του εαυτού μας για όσο καιρό χρειαστεί. Ίσως και για πάντα.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η κοινωνία πλέον αδυνατεί να αντιδράσει. Ζει συμβατικά και αφήνει ελεύθερο πεδίο για δράση σε ακραία σχήματα. Δεν έχει τη δύναμη να ασκήσει κριτική και απομακρύνεται από κάθε ουσιαστική δράση που θα διασφάλιζε την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το μέλλον της κοινωνίας. Τη στιγμή αυτή, και η ιστορία το επιβεβαιώνει, έχουμε ανάγκη από «χείρα βοηθείας», από ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος,απλούς καθημερινούς πολίτες, ανθρώπους με αρχές και ιδανικά και ωριμότητα για να βοηθήσουν και να βγάλουν από το αδιέξοδο την κοινωνία.
Πέμπτο στάδιο: Η αποδοχή (Acceptance)
Όπως στο τέλος κάθε αρχαιοελληνικής τραγωδίας υπάρχει η λύτρωση, το τέλος, η εντελέχεια, έτσι και στη διαδικασία του πένθους -όταν κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα- καταλήγει στην αποδοχή του θανάτου. Φυσικά εδώ τίθενται σημαντικά ερωτήματα σε ότι αφορά την κοινωνία και μάλιστα την ελληνική. Αποδεχόμεθα το θάνατο; Αποδεχόμεθα το τέλος αδιαμαρτύρητα; Θα αποδεχθούμε σιωπηλά το τέλος της ιστορίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας μας; Θα δεχθούμε την κοινωνική αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας αφήνοντάς την στα χέρια όλων αυτών που διακηρύσσουν δημοκρατικά υποκατάστατα; Θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι υπεύθυνοι για τη νομισματική κρίση της Ευρώπης; Θα σιωπήσουμε άραγε μπροστά στην άπληστη, αδηφάγο, επιθετική και κερδοσκοπική συμπεριφορά των χρηματαγορών;
Πολλοί ευρωπαίοι έχουν αρχίσει βέβαια να διερωτώνται εάν η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα είναι ασφαλής στο μέλλον. Άλλοι διερωτώνται μήπως θα ήταν καλύτερα να γυρίσει η Ευρώπη στην εποχή του εθνικού κράτους και των εθνικών νομισμάτων. Ο Χρόνης Μίσσιος περιγράφει με πολύ γλαφυρότητα την τραγωδία του παρελθόντος και τα λάθη μας ως εξής: «Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που τις θάβουμε μέσα μας, μέσα στις σπηλιές τού είναι μας, μέσα στις σπηλιές όπου γεννιέται η ελευθερία της επιθυμίας, και τις μπαζώνουμε με όλων των ειδών (…) τα σκουπίδια που μας πασάρουν σαν «αξίες, σαν ανάγκες», σαν «ηθική», σαν «πολιτισμό». Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών,αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, (…) να απολαύσουμε τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατεβούμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας».
***
Ενώπιον όλων αυτών των ποικίλων ερωτημάτων, αλλά και της παθογένειας πολλών θεσμών, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την οποιαδήποτε μορφή θανάτου της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά το ότι πρέπει να αποδεχθούμε τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι αυτόματα σβήνουμε και το παρελθόν μας. Απλά, σε αυτό το στάδιο ο θάνατος ως γεγονός πρέπει να περάσει από την επεξεργασία στην πράξη.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας;
Ο Alexis de Tocqueville διαπίστωσε –στην τότε κοινωνία της Αμερικής- ότι όταν οι άνθρωποι συνασπίζονται σε εθελοντικές οργανώσεις, σε τοπικές συνενώσεις, συλλόγους ή άλλα κοινωνικά δίκτυα υπερασπίζονται την ελευθερία τους και συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.Εδώ βρίσκεται η ουσία και η επιτυχία της νέας αρχής. Να επαναφέρουμε τις αξίες της κοινότητας, βιώνοντας και πάλι ξεχασμένες δομές και αξίες. Και φυσικά για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν ευθύνεται μόνο το «πνεύμα της εποχής», ο ατομικισμός και ο καταναλωτισμός. Ευθύνονται, πριν απ’ όλα, όλοι εκείνοι που, εδώ και δεκαετίες, κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλύσουν την αίσθηση του «συνανήκειν» των Ελλήνων, όλοι εκείνοι οι «χαλασοχώρηδες», κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που πασχίζουν να κόψουν τις ρίζες και να μεταβάλουν την ελληνική κοινωνία σε μια αγέλη χωρίς ταυτότητα. Η αλήθεια είναι ότι «πολλά γαρ πταίομεν άπαντες...» (Ιακ., 3:2). Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί…
H Ελλάδα σήμερα είναι νεκρή, δίχως αντανακλαστικά ετερότητας, διότι δεν λειτουργεί η έννοια της κοινότητας. OΈλληνας δεν έχει πια καμιά απολύτως αίσθηση του «ανήκειν» και του «μετέχειν», δεν αντιλαμβάνεται την αίσθηση κοινωνίας. Μόνον όμως εάν οι ίδιοι οι πολίτες θητεύσουν στην «τέχνη του συνεταιρίζεσθαι»μπορεί να αποτραπεί η γιγάντωση της δεσποτικής εξουσίας που απειλεί τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.
Στη δύσκολη αυτή στιγμή της ελληνικής ιστορίας η Εκκλησία έχει σημαντικό ρόλο τόσο στην προστασία του πενθούντος όσο και στην ενεργοποίηση των δεξιοτήτων του.Εάν το πρόβλημα της κρίσης που βιώνουμε δεν είναι οικονομικό αλλά πνευματικό και αξιακό, όπως πολύ συχνά ερμηνεύουμε την παρούσα κρίση, τότε αυτομάτως πρέπει να δεχθούμε το μερίδιο ευθύνης και να δράσουμε άμεσα. Η παρακάτω διαπίστωση είναι σημαντική: « … αντί να καλέσουμε το λαό σε συναίσθηση των λαθών και σε μετάνοια, αντί να του δώσουμε θάρρος, ελπίδα, υπομονή, νέο όραμα, του δίνουμε... συσσίτια!»(Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος). Είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Εκκλησία (για όλους τους κληρικούς και λαϊκούς)να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής και να βρούμε τη θέση μας μέσα στην κοινωνία, ως κοινωνία και στάση ζωής.
Το άλυτο πρόβλημα δεν είναι ούτε οι ξένοι στην πατρίδα μας, ούτε η εξεύρεση των χρημάτων ή απλά θέμα ενδυματολογικό και επισιτιστικό. Το βασικό πρόβλημα είναι η αποξένωση από τον συν- άνθρωπο. Εάν βλέπουμε τον πολίτη ως μία ανθρώπινη ύπαρξη που έχει ανάγκη από διατροφή και ενδυμασία τότε θα έχουμε αποτύχει. Ακόμη και σήμερα, μετά από τις συνεχείς συγκρούσεις και αποτυχίες, η ευρωπαϊκή πολιτική σαρώνεται από την λογιστική.Καθημερινά επιβεβαιώνεται η ατέλεια των πολιτικών συστημάτων, πτωχεύει ο άνθρωπος.Αδυνατεί να διακρίνει τις ατέλειες των συστημάτων και αποδέχεται στοιχεία ξένα πού διαστρεβλώνουν τη χριστιανική πίστη μας και την ορθόδοξη παράδοσή μας, «μεταμφιέζοντάς»την ως μία εθνοκεντρική ιδεολογία. Η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας ξεπερνά κάθε τοπικισμό, έθνος ή φυλή.
Καλούμεθα λοιπόν, εμείς οι ίδιοι να οριοθετήσουμε τα πλαίσια μεταξύ της κοινωνικής αλλοίωσης και της ολοκληρωμένης οντολογικά εκκλησιαστικής πραγματικότητας (την καλή αλλοίωση), η οποία περιγράφεται από αυτό που ονομάζουμε εκκλησιαστικό φρόνημα και το οποίο δεν ταυτίζεται με μία συγκεκριμένη μορφή ηθικής συμπεριφοράς, αλλά με έναν καθορισμένο τρόπο ζωής, δηλαδή με έναν εκκλησιαστικό πολιτισμό. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ηθική, αλλά ήθος! Όχι έναν προγραμματισμό, αλλά μια στάση και μια νοοτροπία. Όχι μια νομοθεσία, αλλά έναν νέο πολιτισμό (της ζωής). Ακόμη και ο Νίκος Καζαντζάκης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το επιβεβαιώνει: «Φτάσε όπου δεν μπορείς…» (Αναφορά στον Γκρέκο, έκδ. Ελ. Καζαντζάκη, Αθήνα1965, σελ. 23).
____________________

Σημείωση Amen.gr:
Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης της παρούσας ενημερωτικής ιστοσελίδας και ιδιαιτέρως για τα άρθρα γνώμης, τα αφιερώματα και τις απόψεις που γράφονται ειδικά για το Amen.gr υπενθυμίζεται ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική ή έστω η μερική αναδημοσίευσή τους ή η καθοιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr .

ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Πρεβέζης: «Στόχος μου είναι να οδηγήσω το σκάφος σε ήρεμα νερά»
1843935
Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη

Το μήνυμα της ενότητας όλων, λαού, άγαμου κλήρου, μοναχών και έγγαμου κλήρου στέλνει μέσα από την αποκλειστική του συνέντευξη στη Romfea.gr ο νέος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος στην πρώτη του συνέντευξη αναφέρεται στο καυτό ζήτημα των μεταφράσεων των ιερών κειμένων στη δημοτική και δίνει το στίγμα για τον τρόπο που θα διοικήσει τη μητρόπολή του, το πηδάλιο της οποίας από αύριο αναλαμβάνει.
Σεβασμιώτατε, αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να ευχηθώ καλή δύναμη στο έργο σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει, όπως άλλωστε και οι συνθήκες, στις οποίες καλείται η Εκκλησία να διαποιμάνει τον πιστό λαό. Ποια πρόκειται να είναι η προσέγγισή σας στο ζήτημα της διαποίμανσης του λαού και της διοίκησης της τοπικής Εκκλησίας;
Η στενότερη συνεργασία με τον πιστό λαό και το αληθινό, από καρδιάς, άνοιγμα της Εκκλησίας προς αυτόν συνιστά την ιδανική κατά τη γνώμη μου προσέγγιση για την ενεργή συμμετοχή του λαού στα ζητήματα της Εκκλησίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις βάσεις για έναν πνευματικό οργανισμό, ζωντανό και μη αποστειρωμένο.
Μία Εκκλησία που παραθεωρεί τον λαό και αγνοεί τις πραγματικές του ανάγκες και αγωνίες, είναι βέβαιο πως δεν εκπληρώνει την αληθινή αποστολή Της και πως, νομοτελειακά, θα τεθεί στο περιθώριο.
Οι τίτλοι και τα αξιώματα, ξένα προς την έννοια της διακονίας και η εμμονή για την άσκηση της εξουσίας, αλλοιώνουν το ίδιο το νόημα της Ορθοδοξίας.
Ο Επίσκοπος κάθε τοπικής Εκκλησίας, που έχει και το τεράστιο βάρος της ευθύνης απέναντι στον Θεό για τη διαποίμανση του λαού, οφείλει να μην πέσει θύμα αυτών των αλλοιώσεων και να οδηγήσει το σκάφος σε ήρεμα νερά και οφείλει να μη νιώθει η ψυχή του τον παραμικρό φόβο μπροστά στις φουρτούνες.
Να είναι νηφάλιος, αλλά και αποφασιστικός.
Ο μοναχισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στην επαρχία Νικοπόλεως και Πρεβέζης ανθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ι. Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον Επίσκοπο και τους μοναχούς της μητροπόλεώς του;
Οι Μονές αποτελούν τους πνεύμονες κάθε τοπικής Εκκλησίας. Επομένως οι μοναχοί είναι οι πνευματικές κυψέλες που ζωογονούν τον λαό του Θεού.
Συνεπώς, η σχέση μεταξύ Επισκόπου και μοναχών οφείλει να είναι σχέση οργάνου προς την κεφαλή, δηλαδή σχέση αγαθής και ανιδιοτελούς συνεργασίας, αμοιβαίας κατανοήσεως και κατά Χριστόν αγάπης και υπακοής.
Αυτή η σχέση μπορεί να καταστεί το πολύτιμο εργαλείο για την προαγωγή του όλου έργου της Μητροπόλεως επ’ ωφελεία του πιστού λαού που τους θέλει όλους, τον Επίσκοπο, τον άγαμο και τον έγγαμο κλήρο, μία γροθιά.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης είναι έγγαμοι και η προσφορά τους πραγματικά μεγάλη. Τι μήνυμα τους στέλνετε;
Να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους, να αγαπούν τους ανθρώπους θυσιαστικά, όπως είμαι βέβαιος ότι το κάνουν, και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου πρωτογενώς αφουγκράζονται και εισπράττουν τις δυσκολίες της οικονομικής και εν γένει πνευματικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Έχω πληροφορηθεί από πολλούς πιστούς πως η προσφορά των εγγάμων κληρικών της τοπικής Εκκλησίας είναι πραγματικά μεγάλη και ουσιαστική.
Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα των «μεταφράσεων» των ιερών κειμένων στη δημοτική γλώσσα;
Αγαπητέ κ. Πολυγένη, θέτετε ένα καίριο και πολύπλοκο ζήτημα τώρα. Νομίζω ότι η Εκκλησία πρέπει να το δει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, μελετώντας όλες τις παραμέτρους και συνέπειες.
Αλλά σύνολη η Εκκλησία, όχι ένας μόνος.
Οφείλουμε υπακοή στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και εφόσον η Ιερά Σύνοδος δεν αποδέχεται αυτή την πρακτική, οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις της.
Είμαι βέβαιος ότι τα κίνητρα του μακαριστού προκατόχου μου στο ζήτημα αυτό υπήρξαν αγαθά, όμως το πείραμα δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση στον πιστό λαό.
Ποιο είναι το όραμά σας για την επαρχία το πηδάλιο της οποίας αναλαμβάνετε;
Στους χαλεπούς αυτούς για την πατρίδα μας καιρούς να πλησιάσουμε τον πάσχοντα και χειμαζόμενο άνθρωπο και να τον ανακουφίσουμε είτε υλικά στο βαθμό που μπορούμε είτε ηθικά.
Πρέπει η Εκκλησία να δείξει τη στοργή και τη μέριμνά Της παντί τρόπω, όχι για το φαίνεσθαι κάνοντας δημόσιες σχέσεις, αλλά γιατί η πεμπτουσία της διδασκαλίας της είναι η έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ.
Και εγώ σας ευχαριστώ, καλή δύναμη στο έργο σας!
1853643
1853654
aimilios-prevezis

Διαβάστηκε 43397 φορές

Αιτωλίας Κοσμάς: ''Ανθέλληνας η κα. Ρεπούση''

Αιτωλίας Κοσμάς: ''Ανθέλληνας η κα. Ρεπούση''
orthos8
Λάβρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, για τις φερόμενες δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση για κατάργηση της Εθνικής εορτής της Εξόδου του Μεσολογγίου.
Παρακάτω η δήλωση του Μητροπολίτη Κοσμά:
«Έκπληκτοι μείναμε από τις ακατανόητες δηλώσεις της κας Μαρίας Ρεπούση, Βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε! Με κατάπληξη προσπαθούμε, έστω να διαβάσουμε, την ανθελληνική δήλωση: Να καταργηθούν οι γιορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Μα είναι δυνατόν; Μιλάει ελληνίδα η κάποιος που μας ήλθε από την ανατολή; Μιλάει υπεύθυνη ελληνίδα Βουλευτής που υποτίθεται «αγωνίζεται», ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Λαού, για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας;

»Μάλλον δεν θα γνωρίζει το Μεσολόγγι η κα Βουλευτής, δεν θα πέρασε από την αιματοβαμμένη Πύλη του Μεσολογγίου.
Δεν θα προσκύνησε τον ιερό χώρο του Κήπου των Ηρώων, δεν θα στάθηκε ποτέ ενώπιον του Τύμβου, όπου αναπαύονται τα ιερά λείψανα των μαρτύρων των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ.

»Ασφαλώς δεν θα αντίκρυσε και τις ηρωικές ντάπιες με τα σπασμένα κανόνια. Δεν γνωρίζει που και πως ο εθνομάρτυς και ιερομάρτυς Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, με το άγιο ποτήριο στα χέρια εμψύχωνε και κοινωνούσε τους μελλοθανάτους πολεμάρχους.
Δεν έχει υπ’ όψιν της η κα Ρεπούση ούτε τι είναι «Ανεμόμυλος», ούτε τι είναι «Κλείσοβα» και «Βασιλάδι».
Και για την ηρωική ΕΞΟΔΟ που ίσως γνωρίζει κάτι από παραποιημένες ιστορικές περιγραφές, δεν θα τις έζησε, όπως τις ζουν οι Μεσολογγίτες. Εμείς ζούμε στο Μεσολόγγι και αγαπούμε το Μεσολόγγι.
Ποτέ δε θα λησμονήσουμε και δε θα προδώσουμε την γνησία και ματωμένη ιστορία και ζωή του Μεσολογγίου.

»Οι Εορτές της Εξόδου των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ δεν είναι «εθνικιστικά κιτς», ούτε «στερεοτυπικές εκδηλώσεις».
Είναι ζωντανές γιορτές ευγνωμοσύνης και τιμής αφ ἑνός των γενικών προμάχων και μαρτυρικώς πεσόντων πατέρων μας, οι οποίοι έπεσαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος και του Μεσολογγίου την ελευθερία», αφ ἑτέρου εορτές που αναγεννούν, αναζωογονούν, εμψυχώνουν όλους μας και ιδιαιτέρως τα λεβέντικα νειάτα της Αιτωλοακαρνανίας και μας κάνουν να νοιώθουμε περισσότερο ορθόδοξοι χριστιανοί και γνήσιοι Έλληνες.

»Καλά θα κάνει η κα Ρεπούση να σταματήσει να συνιστά πλέον διαστρεβλώσεις καθώς και τη λήθη της γνήσιας ελληνικής ιστορίας. Όσοι αμφισβητούν την ιστορία, αμφισβητούν την ιθαγένειά τους.

»Η ιστορία γράφτηκε στο Μεσολόγγι με αίμα και θυσία. Δεν διαγράφεται με φληναφήματα ανιστόρητων και αδαών.
Ο Ευριπίδης υπογραμμίζει «Όλβιος έστι όστις της ιστορίης έσχε μάθησιν», όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Εδώ είναι Μεσολόγγι, εδώ κατοικούν Μεσολογγίτες απόγονοι ηρώων και μαρτύρων.

»Τα λόγια της κας Ρεπούση δεν μας επηρεάζουν, είναι γραμμένα πάνω στο νερό. Ας αφήσει το Μεσολόγγι να λάμπει, να φωτίζει, να εμπνέει, να αναζωπυρώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

»Και κάτι τελευταίο. Παρακαλώ τους έλληνες πολιτικούς μας να φροντίσουν να αναπτερωθεί το υγιές εθνικό φρόνημα και η γνήσια φιλοπατρία. Η ανυπαρξία αυτών των ιδανικών έφερε την πατρίδα μας στο κατάντημα που ζούμε.

Δραματική έκκληση για την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά

Δραματική έκκληση για την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά
kiprou2Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, σε μήνυμα που απέστειλε σε πολιτιστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε στη Βιέννη η κυπριακή πρεσβεία στην Αυστρία απηύθυνε δραματική έκκληση για τον τερματισμό της καταστροφής της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς από την τουρκική κατοχική δύναμη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Σύνδεσμο Φιλίας Κύπρου-Αυστρίας, με την ευκαιρία της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαική Ενωση.
Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνιζε επίσης την ανάγκη για αποχώρηση από την Κύπρο όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, επανένωση της νήσου, επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την έκταση της Κύπρου, για όλους τους νόμιμους και γηγενείς κατοίκους της.
Στην εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία, Κώστας Παπαδήμας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Φιλίας Κύπρου-Αυστρίας, Πέτερ Λίνερτ, παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής και πολλοί επικεφαλής ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικής και τραγουδιών από το μουσικό συγκρότημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Αραδίππου, αλλά και από έκθεση φωτογραφιών για την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φύση της Κύπρου, καθώς και δείπνο με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα, το οποίο παρέθεσε ο Κύπριος πρέσβης

Κραυγή αγωνίας Μητροπολίτη Σπάρτης για τα Θρησκευτικά

Κραυγή αγωνίας Μητροπολίτη Σπάρτης για τα Θρησκευτικά
spartis-eustathios
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Πολιτεία με διάφορες πράξεις της η παραλείψεις της φαίνεται να μην εκτιμά στον πρέποντα βαθμό την ύψιστη αποστολή και την πολυσχιδή προσφορά στο Έθνος και στην κοινωνία της Ορθόδοξης Θεολογικής παιδείας, στο πλαίσιο μιας εκσυγχρονιστικής συμπόρευσης του σύγχρονου σχολείου με τις κυρίαρχες τεχνοκρατικές και υλιστικές, ήτοι αθεϊστικές επιταγές.
Μάλιστα, η μείωση των διδακτικών ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο «Νέο Λύκειο» και οι μηδενικές, αντίθετα μ’ άλλους κλάδους, προσλήψεις Θεολόγων καθηγητών κατά το τρέχον έτος, που έχουν ως συνέπεια θλιβερή σε αρκετά σχολεία να μη διδάσκεται το μάθημα η να «διδάσκεται» από εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, ερμηνεύονται και ως σταδιακή κατάργησή του από τα Αναλυτικά Σχολικά Προγράμματα.
Έχει επισημανθεί πλειστάκις ότι η αξία του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν αποτελεί έναν μεμονωμένο, ανεδαφικό και παρωχημένο ισχυρισμό, αλλά γενικότερη πεποίθηση και ομολογία, που θεμελιώνεται σε πολλαπλά τεκμήρια.
Καταρχήν, το εν λόγω μάθημα προσφέρει στον ταλαιπωρημένο νέο τον κατελθόντα, σαρκωθέντα και ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού, που είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14,β).
Με τη συνεχή γνώση και εγκόλπωση της Αλήθειας ο άνθρωπος αποκτά την ακριβοθώρητη πραγματική ελευθερία.
Η ελευθερία αυτή μεταφράζεται πρωτίστως σ’ αποδέσμευση από το κράτος των εσωτερικών σωματικών και ψυχικών προσωπικών παθών και αδυναμιών, η οποία επιτρέπει και τη χειραφέτηση από εξωτερικές δοκιμασίες και καταπιέσεις, -που σήμερα πλεονάζουν.
Επιπλέον, ένας τέτοιος άνθρωπος, ελεύθερος, φύσει και θέσει ανήσυχος, γνώστης της αυθεντικής αλήθειας, του ορθού και του δικαίου μπορεί να νιώθει, αλλά και να εμπνέει σιγουριά, ασφάλεια, ελπίδα, όραμα, αισιοδοξία.
Μέσα στη σημερινή υλόφρονα κοινωνία της τεχνολογικής αποθέωσης, της βρώσης και της πόσης, του άκρατου υποκειμενισμού, της καχυποψίας, της αβεβαιότητας, του ψυχικού κενού ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος γνωρίζει από που έρχεται, που καταφεύγει και που κατευθύνεται.
Η φυσική του οξύνοια, διαφωτιζόμενη από τη γνώση της Αλήθειας και διαποτιζόμενη από την αρετή της χριστιανικής αγάπης, δεν εκφυλίζεται σε πονηρία, κακία, μοχθηρία και αδικία, παράγοντες πολλών δεινών και αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Αντίθετα, η φυσική ευστροφία ανυψώνεται σ’ ευφορία, σε καρποφορία, σε κοινωνική και εθνική προσφορά. Περαιτέρω, η εγγυημένη ασφάλεια και βεβαιότητα και η παραγωγή κοινωνικού έργου χαρίζουν ψυχική πλήρωση, χαρά, ευτυχία, ευφροσύνη, γαλήνη.
Ο Κύριος το λέγει σαφώς: «Ταύτα λελάληκα υμίν ίνα η χαρά η εμή εν υμίν η και η χαρά υμών πληρωθή»( Ιω. 15,11).
Γενικότερα, όπως ομολογούν κορυφαίοι θεράποντες της επιστήμης και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, τα μηνύματα του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας συντελούν στην επικράτηση αξιών και αρχών για τις οποίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σημερινές προηγμένες κοινωνίες.
Σταχυολογούμε και μνημονεύουμε την υπερνίκηση των φυλετικών διακρίσεων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία συνειδήσεως, την εξύψωση της γυναίκας, την ειρήνη, το δημοκρατικό φρόνημα, την οικολογική ευαισθησία, την αλληλεγγύη προσώπων και λαών κ. α.
Αυτές οι αξίες, που εισήχθησαν και δια της διαδόσεως του χριστιανικού πνεύματος, συμβάλλουν οπωσδήποτε και στην ενότητα των ευρωπαϊκών πολιτειών και στην ορθή παγκοσμιότητα.
Τελικά, η θρησκευτική σχολική παιδεία, εφόσον βέβαια έχει κατηχητικό και όχι θρησκειολογικό περιεχόμενο και παρέχεται από ορθόδοξους Θεολόγους με γνωστικά και πνευματικά προσόντα και χρηστό ήθος, συνεργεί στη διαμόρφωση ισορροπημένων πολιτών και της Ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.
Τέτοιοι πολίτες δε θα αναζητούν σε ψυχοφθόρα και σωματοκτόνα κέντρα επίπλαστους παραδείσους και συγχρόνως θα είναι απαλλαγμένοι από επιθετικές συμπεριφορές και αντικοινωνικές τάσεις.
Επομένως, δεν είναι μόνο καθήκον, επιβεβλημένο και από το Σύνταγμα, αλλά και συμφέρον της Πολιτείας να ενισχύει το μάθημα των Θρησκευτικών και να σέβεται τον καθηγητή-δάσκαλο αυτού του μαθήματος, να τον υποστηρίζει, να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της αποστολής του και να τον αντιμετωπίζει ως ισότιμο με τους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων γνωστικών αντικειμένων.
Εκφράζοντας, για τους παραπάνω λόγους, την προσδοκία ότι η Ελληνική Πολιτεία, παρά τις ποικίλες συμπληγάδες, όχι μόνο δε θα υποβαθμίσει περισσότερο, αλλά θα ενδιαφερθεί ουσιαστικά για τη θρησκευτική αγωγή των νέων μας, την πεμπτουσία της διαπαιδαγώγησής τους, διατελώ,
Μετά τιμής και ευχών
+ Ο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Έδιωξαν τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους

Έδιωξαν τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους
718352Οι ηγούμενοι και ο αντιπρόσωποι των 20 μονών προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια και έδιωξαν από τη συνεδρίαση της Διπλής Ιεράς Σύναξης, που είναι το ανώτατο όργανο του Αγίου Ορους, τον πολιτικό διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου.
Επίσης η Ιερά Κοινότητα δεν δέχτηκε να συναντηθεί, όπως προβλέπει το τυπικό, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, ο οποίος βρέθηκε στην αθωνική πολιτεία το περασμένο Σάββατοκύριακο.
Τον συνάντησε μόνο ο πρωτοεπιστάτης, γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης, για να του παραδώσει μια επιστολή με δριμύ περιεχόμενο προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στην επιστολή αυτή ζητείται να εκπίπτει, με την επισύναψη αποδείξεων εξόδων, η φορολόγηση του 20% των ακινήτων που διαχειρίζονται οι μονές, με το αιτιολογικό ότι έχουν μεγάλα έξοδα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά.
Παράλληλα, ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το επίμαχο θέμα.
«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποπέμψαμε από τη Διπλή Ιερά Σύναξη τον πολιτικό διοικητή, ο οποίος μπορεί να μην ευθύνεται προσωπικά, αλλά αυτή τη στιγμή εκφράζει για μας την πολιτεία. Το ίδιο σκεφτήκαμε να κάνουμε και για τον κ. Τζαβάρα, αλλά επειδή είναι αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, άρα όχι ιδιαίτερα σχετικός, αποφασίσαμε απλώς να μην παραστούμε στη συνάντηση.
Αν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, δεν θα του επιτρέπαμε την αποβίβαση», είπε στο «Εθνος» αντιπρόσωπος μονής στη Διπλή Ιερά Σύναξη, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα αυτό της φορολόγησης των μονών.
Ο κ. Τζαβάρας έγινε δεκτός από τον πολιτικό διοικητή, Α. Κασμίρογλου, και τον πρωτοεπιστάτη, ο οποίος μόνο του παρέδωσε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και αποχώρησε.
Οι μονές του Αγίου Ορους έχουν βάλει στην ατζέντα των σχέσεών τους με την Αθήνα την άρση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους που βρίσκεται εκτός του Αγίου Ορους, ενώ τους τελευταίους μήνες συνεχίζοντας μια τακτική εντυπώσεων και πιέσεων.
Σημείωση Romfea.gr: Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ουδέποτε εκδιώχθει ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, αλλά απλώς δεν ενημερώθηκε από τα Μέλη να παραστεί στην Συνεδρίαση της Διπλής Ιεράς Σύναξης.
Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη διάψευση, από το γραφείο του πολιτικού διοικητή κ. Αρίστου

Καισαριανής Δανιήλ: ''Η ανεπάρκεια του προχριστιανικού κόσμου''

Καισαριανής Δανιήλ: ''Η ανεπάρκεια του προχριστιανικού κόσμου''
0-daniil
Του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ
Η μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της αποκληθείσης πανσόφου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, της οποίας το ιερό λείψανο ευρίσκεται στην Ιερά Μονή του Σινά μας παρέχει την ευκαιρία να αναχθούμε στούς πρώτους αιώνες της χριστιανικής εποχής και να θυμηθούμε ότι:
α΄ Η διδασκαλία του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού με την ρωμαλεότητα του ήθους της και την ανωτερότητα των αρχών και αξιών της διαδόθηκε τάχιστα και ευρύτατα στον παρηκμασμένο, διεφθαρμένο και αδιέξοδο ειδωλολατρικό κόσμο. Γι’ αυτό ένεκα της θείας εμπνεύσεως και καταγωγής της προσείλκυσε τους έχοντες πνευματικές αναζητήσεις καλής θελήσεως προοδευτικούς και καλλιεργημένους ανθρώπους του αρχαίου κόσμου.
β΄ Οι θρησκείες της εποχής αδυνατούσαν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα των ανθρώπων. Με την ανεπάρκεια τους περισσότερο παγίδευσαν την σκέψη τους και την ζωή τους σε μοιρολατρικά αδιέξοδα και ατελέσφορες πρακτικές.
«Την ειδωλατρίαν την εμίσησαν και την απέπτυσσαν οι πρόγονοί μας και ονειρεύτηκαν μια ευτυχία, μια σωτηρία σαν αυτή, που έχομε εμείς τώρα. Αν βρέθηκαν κάποιοι νοσταλγοί της ειδωλολατρίας στις μέρες μας, μπορούν να επικαλεστούν οποιαδήποτε άλλα επιχειρήματα όχι όμως το ότι η είδωλολατρία ευημερούσε στην αρχαία Ελλάδα.
Οι πρόγονοί μας την υπέστησαν, την εμίσησαν και δεν την αγάπησαν» (Κωνσταντίνου Γανωτή, Η δια της Φιλοσοφίας Υπέρβασις της Ειδωλολατρίας, σ.σ. 93-94, Πρακτικά ΣΤ΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, «Χριστιανική Λατρεία και Ειδωλολατρία» Σειρά Ποιμαντική Βιβλιοθήκη αρ. 11. )
«Είναι συγκλονιστικό ότι ο πολύς Πλάτων φτάνει να περιμένει αυτόν, που θα αφαιρέσει την ομίχλη, πού σκοτίζει το νού των ανθρώπων και δεν βλέπουν την αλήθεια. Ύστερα απ’ αυτή την απροσδόκητη πληροφορία καταλαβαίνουμε ότι ολο το έργο του με τις περίφημες ιδέες και τις λογικές αναλύσεις είναι απλώς γυμνάσματα διανοητικά και δεν έχει κανείς τήν ελπίδα ότι μ’ αυτά θα βρεί την αλήθεια.
Αυτήν την αχλύν εύχομαι απ’ τα βάθη της καρδιάς μου να βγάλει ο Θεός και απ’ τα μάτια των ἀρχαιολατρών μας και να θεωρήσουν τον εαυτό τους πανευτυχή, που Αυτός, που Τον περίμεναν οι λαοί και άλλοι Τον περιμένουν ακόμα, Αυτός είναι ο σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, που τον αρνούνται. Αυτός είναι η ζωή κι αυτοί αγάπησαν το θάνατο !
Ο Θεός να τους ελεήσει» (Κώστα Γανωτή, Η ανεπάρκεια της ειδωλολατρικής θεολογίας των αρχαίων Ελλήνων, από τον Ορφέα μέχρι τον Πλάτωνα, έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Πειραιάς 2002 σ.σ. 59-60)
Την αποτυχία του αρχαίου κόσμου περιγράφει ο απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του ως εξής
«Αποκαλύπτεται γαρ οργή Θεού απ' ουρανού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν ανθρώπων των την αλήθειαν εν αδικία κατεχόντων, διότι το γνωστόν του Θεού φανερόν εστιν εν αυτοίς· ο γαρ Θεός αυτοίς εφανέρωσε. τα γαρ αόρατα αυτού από κτίσεως κόσμου τοις ποιήμασι νοούμενα καθοράται, η τε αΐδιος αυτού δύναμις και θειότης, εις το είναι αυτούς αναπολογήτους, διότι γνόντες τον Θεόν ουχ ως Θεόν εδόξασαν η ευχαρίστησαν, αλλ' εματαιώθησαν εν τοις διαλογισμοίς αυτών, και εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία· φάσκοντες είναι σοφοί εμωράνθησαν, και ήλλαξαν την δόξαν του αφθάρτου Θεού εν ομοιώματι εικόνος φθαρτού ανθρώπου και πετεινών και τετραπόδων και ερπετών.
Διο και παρέδωκεν αυτούς ο Θεός εν ταις επιθυμίαις των καρδιών αυτών εις ακαθαρσίαν του ατιμάζεσθαι τα σώματα αυτών εν αυτοίς, οίτινες μετήλλαξαν την αλήθειαν του Θεού εν τω ψεύδει, και εσεβάσθησαν και ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα, ος εστιν ευλογητός εις τους αιώνας· αμήν.
Δια τούτο παρέδωκεν αυτούς ο Θεός εις πάθη ατιμίας. αι τε γαρ θήλειαι αυτών μετήλλαξαν την φυσικήν χρήσιν εις την παρά φύσιν, ομοίως δε και οι άρσενες αφέντες την φυσικήν χρήσιν της θηλείας εξεκαύθησαν εν τη ορέξει αυτών εις αλλήλους, άρσενες εν άρσεσι την ασχημοσύνην κατεργαζόμενοι και την αντιμισθίαν ην έδει της πλάνης αυτών εν εαυτοίς απολαμβάνοντες.
Και καθώς ουκ εδοκίμασαν τον Θεόν έχειν εν επιγνώσει, παρέδωκεν αυτούς ο Θεός εις αδόκιμον νουν, ποιείν τα μη καθήκοντα, πεπληρωμένους πάση αδικία πορνεία πονηρία πλεονεξία κακία, μεστούς φθόνου φόνου έριδος δόλου κακοηθείας, ψιθυριστάς, καταλάλους, θεοστυγείς, υβριστάς, υπερηφάνους, αλαζόνας, εφευρετάς κακών, γονεύσιν απειθείς, ασυνέτους, ασυνθέτους, αστόργους, ασπόνδους, ανελεήμονας· οίτινες το δικαίωμα του Θεού επιγνόντες, ότι οι τα τοιαύτα πράσσοντες άξιοι θανάτου εισίν, ου μόνον αυτά ποιούσιν, αλλά και συνευδοκούσι τοις πράσσουσι» (κεφάλαιο α΄ στίχοι 18-32).
Δηλαδή : «Αποκαλύπτεται όμως και η οργή του Θεού από τον ουρανό για να τιμωρήσει κάθε ασέβεια και αδικία των ανθρώπων που με τα άδικα έργα τους συγκαλύπτουν την αλήθεια. Κι αυτό γίνεται γιατί ό,τι μπο­ρούσαν να γνωρίζουν για το Θεό τούς ήταν γνωστό, αφού ο Θεός τούς το φανέρωσε.
Δηλαδή, παρ’ ό,τι είναι αόρατες και η αιώνια δύναμη του Θεού και η θεϊκή του ιδιότητα μπορούσαν να τις δουν μέσα στη δημιουργία, από τότε που έγινε ο κόσμος. Γι’ αυτό και δεν έχουν καμιά δικαιολογία. Γιατί ενώ γνώρισαν το Θεό μέσα από τη δημιουργία, ούτε τον δόξασαν ούτε τον ευχαρίστησαν ως Θεό.
Αντί­θετα, η σκέψη τους ακολούθησε λαθεμένο δρόμο, και η ασύνετη καρδιά τους βυθίστηκε στο σκοτάδι της πλάνης. Έτσι, ενώ θριαμβο­λογούσαν για τη σοφία τους, κατάντησαν ανόητοι, ως το σημείο, αντί για το δημιουργό αθάνατο Θεό, να προσκυνούν είδωλα που παρασταίνουν θνητούς ανθρώπους, πουλιά, τετράποδα ζώα κι ερπετά.
Γι’ αυτό τους παρέδωσε ο Θεός στις βρωμερές επιθυμίες τους και τους άφησε να ατιμάζουν μόνοι τους τα σώματά τους. Γιατί στη θέση της αλήθειας του Θεού έβαλαν το ψέμα και σεβάστηκαν και λάτρεψαν την κτίση αντί για τον κτίστη — ας είναι ευλογημένος αιώνια· αμήν. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, τους παρέδωσε ο Θεός σε επαίσχυντα πά­θη: έτσι, οι γυναίκες αντικατέστησαν τις φυσικές σχέσεις με αφύσικες. Το ίδιο και οι άντρες άφησαν τη φυσική σχέση με τη γυναίκα και φλογίστηκαν με σφοδρό πάθος ο ένας για τον άλλο, διαπράττοντας ασχήμιες αρσενικοί μ’ αρσενικούς, και πληρώνοντας έτσι με το ίδιο τους το σώμα το τίμημα που ταίριαζε στην πλάνη τους.
Κι αφού το θεώρησαν περιττό να γνωρίσουν το Θεό ενσυνείδητα, τους παρέδωσε ο Θεός στη μωρία τους, κι έτσι κάνουν ανάρμοστα πράγματα. Είναι γεμάτοι από κάθε είδους αδικία, πορνεία, πονηρία, πλεονεξία, κακία.
Είναι γεμάτοι φθόνο, φόνο, φιλονικία, απάτη και κακοήθεια. Κακολογούν και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, μισούν το Θεό, είναι κακο­ποιοί, υπερήφανοι, αλαζόνες, σκέφτονται μόνο πώς θα βλάψουν τους άλλους, είναι ανυπάκουοι στους γονείς τους.
Ανθρωποι χωρίς σύ­νεση, δεν κρατούν το λόγο τους, δεν έχουν στοργή, διαλλακτικότητα και έλεος.
Κι ενώ γνωρίζουν καλά τη θεϊκή προειδοποίηση, πως όσοι συμπεριφέρονται έτσι είναι καταδικασμένοι σ’ αιώνιο θάνατο, όχι μόνο κάνουν όλα όσα αναφέραμε, αλλά και επιδοκιμάζουν όσους βλέπουν να συμπεριφέρονται έτσι»
Η διδασκαλία του Χριστού και η σύμφωνη με το Εύαγγέλιο ζωή απελευθέρωσε τον άνθρωπο «από τα στοιχεία του κόσμου» (Προς Γαλάτες δ΄ 3), βοηθώντας τον να συνειδητοποιήσει την θεία του καταγωγή και τον αιώνιο προορισμό του και συγχρόνως να οργανώσει την ζωή του με την τήρηση κανόνων που τον απάλλασσαν από αλυσιτελείς συμπεριφορές και διάνοιγαν λυτρωτικά τον ορίζοντα της υπάρξεώς του.
γ΄ Ο αρχαίος κόσμος δεν υποχώρησε χωρίς να πολεμήσει την νέα διδασκαλία με σκοπό νά εξοντώσει ολοσχερώς τους Χριστιανούς και να εξαφανίσει την Εκκλησία.
Η ιστορία έχει καταγράψει στους τρείς πρώτους αιώνες της χριστιανικής εποχής (Β΄, Γ΄ και Δ΄) απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών που εξηγγέλθησαν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες.
Από τον Νέρωνα το 64 μ.Χ. ο πρώτος
Από τον Δομιτιανό το 81 μ.Χ ο δεύτερος
Από τον Τραϊανό το 112 μ.Χ. ο τρίτος
Από τον Μᾶρκο Αὐρήλιο το 176 μ.Χ. ο τέταρτος
Από τον Σεπτίμιο Σεβῆρο το 202 μ.Χ. ο πέμπτος
Από τον Δέκιο το 249 μ.Χ. ο έκτος
Από τον Βαλεριανό το 258 μ.Χ. ο έβδομος
Από τον Διοκλητιανό το 304 μ.Χ. ο όγδοος
Το 324 έπαυσαν οι διωγμοί κατά των χριστιανών.
Έχει καταγραφεί ότι σ αυτή την περίοδο βασανίσθηκαν μέ φρικτά μαρτύρια καί θανατώθηκαν με ποικίλους τρόπους 11.000.000 (ένδεκα εκατομμύρια) Χριστιανοί πάσης τάξεως και ηλικίας.
Ασφαλώς σ’ αυτό τό μαρτυρολόγιο δέν συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι που μαρτύρησαν και παρέμειναν άγνωστοι σ’ εμάς γνωστοί όμως στον Δίκαιο Κριτή.
Είναι ανιστόρητο να παρουσιάζονται οι Χριστιανοί ως διώκτες του αρχαίου κόσμου ενώ ήσαν διωκόμενοι από αυτόν. Οι Χριστιανοί ήσαν αποκλεισμένοι από τα δημόσια αξιώματα.
Κι όταν διαπιστωνόνταν ότι κάποιος που κατείχε επίσημη θέση ήταν ή γινόταν Χριστιανός αμέσως κατηγγέλλετο, συνελαμβάνετο, εφυλακίζετο, εβασανίζετο και οδηγείτο στο θάνατο.
Οι Χριστιανοί αυτή την περίοδο εκαίοντο σε στύλους για να φωτίζεται την νύκτα η Ρώμη και οι άλλες πόλεις της Αυτοκρατορίας, ώστε οι Ρωμαίοι πολίτες να επιδίδονται άνετα στίς ακολασίες τους ή ερρίπτοντο ως τροφή στα πεινασμένα αιμοβόρα θηρία του Κολοσσαίου και οι Ρωμαίοι πολίτες απολάμβαναν το θέαμα, τα πεινασμένα αιμοβόρα θηρία να επιπίπτουν μετ’ αγρίας ορμής και λύσσης για να κατασπαράξουν τους μάρτυρες της πίστεως.
Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάργηση από τους αυτοκράτορες Κωνσταντινουπόλεως των ειδωλολατρικών τελετουργιών του αρχαίου κόσμου τον Δ΄ αιώνα μ.Χ. όταν οι περισσότεροι πολίτες είχαν ασπασθεί την νέα διδασκαλία οφείλοταν στην απαράδεκτη και ανυπόφορη βαρβαρότητα, τα ανόσια όργια, τους φόνους, τα ποικίλα έκτροπα και τις ταραχές που συνέβησαν σ’ αυτές.
Ο απόστολος Παύλος στο ενδέκατο (ια΄) κεφάλαιο της προς Εβραίους επιστολής του εξυμνεί τους αγώνες και τα κατορθώματα των αγίων και επισημαίνει στους πιστούς :
«Τοιγαρούν και ημείς, τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων, όγκον αποθέμενοι πάντα και την ευπερίστατον αμαρτίαν, δι' υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, ος αντί της προκειμένης αυτώ χαράς υπέμεινε σταυρόν, αισχύνης καταφρονήσας, εν δεξιά τε του θρόνου του Θεού κεκάθικεν. αναλογίσασθε γαρ τον τοιαύτην υπομεμενηκότα υπό των αμαρτωλών εις αυτόν αντιλογίαν, ίνα μη κάμητε ταις ψυχαίς υμών εκλυόμενοι. Ούπω μέχρις αίματος αντικατέστητε προς την αμαρτίαν ανταγωνιζόμενοι » (ιβ΄ 1-4)
Δηλαδή: « Έχοντας, λοιπόν, γύρω μας τόσο μεγάλη στρατιά μαρτύρων ας τινάξουμε από πάνω μας κάθε φορτίο, και την αμαρτία που εύκολα μας εμπλέκει, κι ας τρέχουμε με υπομονή το αγώνισμα του δύσκολου δρόμου, που έχουμε μπροστά μας.
Ας έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιησού, που μας έδωσε την πίστη, την οποία και τελειοποιεί. Αυτόν που, αντί για τη χαρά που θα μπορούσε να έχει, υπέμεινε το σταυρικό θάνατο περιφρονώντας την ατίμωση, και κάθισε στα δεξιά του θρόνου του Θεού.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, αυ­τόν που υπέμεινε μια τέτοια εχθρότητα εναντίον του από μέρους των αμαρτωλών, και μην αποκάμετε και χάσετε το θάρρος σας. Στον αγώνα σας κατά της αμαρτίας δεν αντιμετωπίσατε ακόμα το ενδεχόμενο να χύσετε το αίμα σας»

Μωϋσής Αγιορείτης: Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

Μωϋσής Αγιορείτης: Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος
naupaktoy
Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης , για την Romfea.gr
Δεν συνηθίζω να γράφω εγκώμια για ζώντες και πολύ περισσότερο κολακείες. Εξ άλλου είμαι μικρός και μάλιστα μοναχός για να γράψω για εναν άξιο ιεράρχη.
Το κάνω για δύο κυρίως λόγους, γιατί κατηγορήθηκε ως αντιμοναχικός και φιλοχρήματος.
Οι κατηγορίες δεν ευσταθούν καθόλου. Πρόκειται για ένθερμα φιλομόναχο και φιλαθωνίτη και για άνθρωπο αφιλοχρήματο, αποδεδειγμένα.
Τα έργα του «Μια βραδυά στην έρημο του Αγίου Όρους», «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως Αγιορείτης», «»Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός», «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ» φανερώνουν το γνήσιο φιλοαθωνίτικο και φιλομόναχο πνεύμα του, το οποίο απέκτησε κατόπιν πολυχρόνιας μελέτης, γνωριμίας του μ’ εναρέτους Γέροντες και προσωπικού αγώνος.
Ο ανατολικός ορθόδοξος μοναχισμός, κατά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, είναι ευαγγελιογέννητος, αποστολοπαράδοτος, αγιοπατερικός, ησυχαστικός, νηπτικός και αγιοτρόφος.
Έχει επισταμένα ασχοληθεί μ’ έναν πολύτιμο βλαστό του Αγίου Όρους, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον θεατή του ακτίστου φωτός, τον κήρυκα της χάριτος και της θεώσεως, τον υψίνου θεολόγο, που μας μίλησε για κάθαρση, νήψη, φωτισμό και θέωση, θεία μέθεξη και δοξασμό.
Αν δεν είχαμε τον Άγιο Γρηγόριο, με την προτροπή των πατέρων, την έξοδό του από τον ιερό Άθωνα και την υπεράσπιση του Ορθοδόξου δόγματος κατά του Καλαβρού Βαρλαάμ, σήμερα θα είμεθα τουλάχιστον Ουνίτες.
Μελέτησε επισταμένα ο άγιος Ναυπάκτου την αγιοπατερική σοφία. Τα έργα του κινούνται στο γνήσιο καθαρά πνευματοκίνητο πατερικό πνεύμα. Γνωρίζει καλά τι γράφει.
Αποφεύγει τον στοχασμό, τον μοντερνισμό, προσωπικές του εκδοχές και αναλύσεις. Γνωρίζει τη δύναμη της παραδόσεως, τη σημασία και αξία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Γι’ αυτό δίκαια αντιδρά στη μεταπατερική σχολή και σκέψη, την οποία εύστοχα και δικαιολογημένα στιγματίζει.
Τον μοναχισμό τον βλέπει ως μία προφητική, αποστολική και μαρτυρική ζωή και μαρτυρία και όχι τόσο ως κέντρο ιεραποστολής και φιλανθρωπίας.
Η θεολογία θέλει νήψη, άσκηση και ησυχία. Δεν είναι στείρα γνώση και απομνημόνευση όρων, αλλά ζωντανό βίωμα και δυνατή εμπειρία. Το πνεύμα του ησυχασμού θα πρέπει να διέλθει τις μονές, τις εκκλησίες και τις θεολογικές σχολές. Έχουμε μεγάλη ανάγκη σήμερα από ησυχαστές θεολόγους.
Είναι αρκετά λυπηρό ένας τέτοιος άνθρωπος να κατηγορείται ως πολέμιος κι εχθρός του μοναχισμού.
Απ’ ότι γνωρίζω τα έσοδα των βιβλίων του προσφέρει στη Μονή που τα επιμελείται. Μέρος του μηνιαίου μισθού του δίνει για τις ανάγκες των γραφείων της με πολλές ανάγκες μητροπόλεώς του.
Δεν συνηθίζει να λαμβάνει χρήματα από καμία ιεροπραξία. Έτσι με πληροφορούν. Θα ήταν πολύ άδικο να κατηγορείται ως φιλοχρήματος αυτός ο ιεράρχης.
Ποτέ δεν πήρε χρήματα από ναούς και μονές. Αμαρτάνουν όσοι επιδίδονται στην ιεροκατηγορία. Δυστυχώς ορισμένοι καταφεύγουν και σε ψεύδη, για να δικαιολογήσουν τη θέση τους.
Η φιλαργυρία κατά τον απόστολο Παύλο και τον ιερό Χρυσόστομο είναι ειδωλολατρεία θεομίσητη.
Φαίνεται πως είναι ίδιον των πνευματικών ανθρώπων να κατηγορούνται, να συκοφαντούνται, να διαβάλλονται και να εξουθενώνονται.
Οι πειρασμοί συνήθως ενδυναμώνουν. Ασκούν στην υπομονή, οδηγούν στην προσευχή, στη συγχώρηση των διωκτών. Η ζηλοφθονία είναι άστοχη, μανιώδης και δαιμονοφορούμενη.
Η δίωξη των νοθευόντων την ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση δημιουργεί ισχυρές αντιδράσεις.
Η γνώση, η δύναμη, ο πνευματικός οπλισμός, η θεολογική επάρκεια, δεν θα πρέπει να τον πτοούν ουδόλως. Η ομολογία της πίστεως έχει κόστος.
Ο σταυρός ταπεινώνει και τελικά εξυψώνει. Μη παύσετε, Σεβασμιώτατε, να θέτετε λάδι στο καντήλι, ώστε να μένει ακοίμητο και να φωτίζει τα πρόσωπα του Χριστού, της Παναγίας, των Αγίων Πατέρων, που τόσο αγαπάτε και σίγουρα σας προστατεύουν.
Το πλούσιο, βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο έργο σας θέλει σίγουρα συνέχεια…